| ДОМА |
Помош
Барај
Членови
Календар
|
| Welcome Guest ( логирај_се | регистрирај_се ) | Resend Validation Email |
|
|
![]() ![]() ![]() |
| elibesi |
постирано на June 03, 2009 08:22 am
|
|
Nov clen ![]() Group: Members Posts: 7 Member No.: 270 Joined: April 19, 2009 |
Dali e grev da se zboruva za tugite maani?
Sejhul-islam Ibnu Tejmijje,r.a.,postavil kopja i ostrici na patot na otkrivanjeto na postapkite na onie koi se sluzat so nepraveden govor za drugite luge,pa veli:"Ima luge koi se bavat so gibet i ogovaranje kako bi im ugodil na siledziite,prijatelite ili na rodbinata,i pored toa sto ubavo znae deka licnosta koja se ogovara e cista od ona sto za nea se zboruva,no smeta deka ke se rasipe drustvoto,ili ke ke se stekne loso mislenje za nego ako im reagira na ostanatite,ili deka ke go napustat;na ugoduvanje nim gleda kako na ubav zivot i druzenje. Nekogas ke se nalutite na nekogo,i toj nekoj ke se naluti so vas i poradi,obicno,drustvoto i vie i drugiot postapuva sprema drustvoto sto ke rece!!! Nekoj se profesionaliziral vo gibetot i ozboruvanjeto na lugeto,i toa na razlicni nacini. Nekogas gi izbegnuvame so verata i dobroto zboruvajki:Nemam obicaj da zboruvam za drugite osven za hajr,i ne gi sakam ozboruvanjata i lagite,no samo da ve izvestam za negovite postapki pa veli:"Allah mi e svedok,taa licnost e miskin,ili:taa licnost e dobra,samo da ne e toa i toa...Mozebi ke rece:Trgaj se od nego,Allah da ni oprosti i nam i nemu-imajki za cel ponizuvanjeto na taa licnost. Gibetat i gi ozboruvaat lugeto vo imeto na verata,mislejki deka taka ke go izmamat Allah kako sto gi mamat lugeto. Srekjavame golem broj na takvi luge i nim slicni.Nekoj od niv licemerno go spomnuva drugiot so cel sebesi da se vozdigne,pa veli:Kako ne prouciv vcera na namaz dova protiv toa i toa...,zatoa sto mi stignale sekakvi informacii od nego!,kako so toa bi se vozdignal,a drugiot bi go frlil na zemja pred ocite na drugite so koi on se druzi,ili ke rece:Taa osoba e glupa,nisto ne razbira-sakajki sebesi da se pofali,i na drugite da im dade do znaenje,kako e on ucen,i deka on e podobar od nego! Nekogo zavista go tera na ozboruvanje,pa taka gi spojuva dvete postapki,gibetot i hasedot.Ako bide prisilen odredenata licnost da ja pofali,maksimalno ke nastojuva da ja ponizi,i seto toa pravejki go vo imeto na verata i dobroto. Nekoj go izrazuva gibetot i ozboruvanjeto preku ismejuvanje i igra,zasmejuvajki gi ostanatite so potcenuvanje na nekoj covek,ili so negovo imitiranje,maksimalno ponizuvajki go! Nekoi gibeti i gi ozboruva drugite luge po pat na cudenje,zboruvajki: "Sum se zaprepastil od taa i taa osoba,kako da ne go napravi toa i toa...,ili zaprepasten sum od taa i taa osoba,spomnuvajki mu go imeto,dodeka go izrazuva cudenjeto.Nekoi gi ozboruvaat drugite po pat na izrazuvanje taga i zalost,zboruvajki: "Za grehota,mnogu me natazil so toa sto mu se desilo-davajki mu na drugiot do znaenje sto go slusa deka on zali,no rabotata e obratna,zatoa sto srceto mu e polno i srekno sto toa mu se slucilo,i koga bi mozel uste povise bi mu dodal od ona sto go snaslo,i taka ke go sevira i kaj dusmanite kako i oni bi se raduvale so ona sto mu se desilo. "Inaku covek sto te zali,te zali so srce a ne so zborovi." Pokraj navedenoto postojat i uste mnogu drugi bolesti na srceto,zasnovani na mamenjeto na Allah dz.s.,i Negovite robovi! "No sepak Allah najdobro znae" |
|
![]() ![]() ![]() |